keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Voit kysyä, jos et tiedä!

Olin keskiviikkona  yskäisenä ja kurkkukipuisena mukana ja yritin pysytellä sivussa, jos on tarttuvaa. Ehkä en mene torstaina sinne ollenkaan. Lets see. Tässä joitakin käytäntöjä, jos kiinnostaa.
Johtaminen tässä päiväkodissa.
Päiväkodin johtajalla on vastuu konkreettisesti. Hän organisoi aamusta iltaan toimintaa. Hän tulee sanomaan, miten ryhmät jaetaan ja keskellä päivää kulkee ympäriinsä ja ohjaa. Silti, silti hän ei puutu siihen, että vakituinen henkilökunta touhuaa omiaan eikä ole lasten kanssa. Hän tekee 10 tunnin päivän ja päivän päätteeksi tulee tunne, että hän todella on vastuussa siitä, että lapset ovat kunnossa.
Hygienia.
Lapset pesevät ahkerasti käsiään ennen ruokailua. Minä en saa mennä vessaan, vain vakituiset saavat. Siksi enimmäkseen siivoilen lasten jälkiä. Tässä päiväkodissa käytetään paljon sotkuleikkejä. Tänään laitettiin pehmeää hiekkaa kaukaloon. Pöydälle levitettiin tekoruohomaton palasia, puupalikoita ja paperisilppua. Päivän päätteeksi kaikkialla oli hiekkaa ja paperisilppua. Lakaisin niitä välillä pois ja lapset liukastelivat ja heittivät välillä toistensa päälle hiekkaa, mutta ei heitä siitä kielletty. Vaikea sanoa, onko tämä nyt sitten hyvä vai ei. Toiseksi: nyt on juotu enemmän. Pöydällä on muovisia ikean mukeja ja vesikanisteri. Lapset juovat toistensa kupeista, ne pyörivät lattialla välillä. Kolmanneksi: lapset syövät afternoon Tea klo 16 ja paikalla on yli 20 lasta pienessä huoneessa. Kahdelle ryhmälle laitetaan muovi lattialle, jonka päällä he istuvat vieri vieressä. Jokaisella on ikean muovilautanen ja muki. Operaatio on hieman kaoottinen.
Tuokiot.
Lapset pyydetään matolle istumaan siirtymien aikaan. Ihan pienetkin ovat tottuneet menemään matolle istumaan eivätkä pyri pois. Lapsille luetaan kirjaa ja tänään minulle sanottiin, että voit lukea lapsille. Kaikki olivat pieniä tilliäisiä ja luin kirjaa, jossa pikku ankka etsi äitiään. Olivat ihan kiinnostuneita, mutta kun aikaa kului ja ryhmä alkoi rakoilla, etsin sanoja. Dont go away. Stay here. Be quiet. Listen to me. Ei ne tuntuneet hyviltä... ja porukka hajosi siihen. Suomeksi olisi onnistunut!!
Tänään tuli  ulkopuolinen musiikki/tanssi/draamaohjaaja. Hän oli kyllä taitava. Siinä pienessä tilassa hän sai ison ryhmän liikkumaaan ja niin innostuneesti toimimaan. Hänellä oli kaiutin ja valmiit rytmikkäät musiikit, jotka osa lapsista jo tunsi. Se oli ihailtavaa ammattitaitoa. Muuten lapset liikkuvat todella vähän. Kun he juoksevat ulkona, aikuinen pysäyttää heidät. Kyllä suomalainen kolmen tunnin liikuntasääntö on iso juttu.
Määräyksiä.
Kuten Suomessa, aamu alkaa laskemalla, ketä on paikalla ja kuinka monta menee kenenkin aikuisen kanssa. Jos oikein ymmärsin pieniä saa olla 4 per aikuinen ja isoja 8. Mutta, jos lapsia tulee paljon, pääluku vähenee. Se on hyvä idea. Lapsia jaetaan pieniin ryhmiin koko päivän ajan. Aamut ja iltapäivät aloitetaan isommalla porukalla.  Hoitajat ovat eri tasoilla, levelillä. Eräs hoitaja kertoi, että hänellä ei ole leveliä ollenkaan, joten hän saa tehdä vain jotain tiettyjä juttuja. Korkein heillä on levelillä 5. Tässä on kyllä jotain ideaa!
Ulkona olemisessa on sääntö, että 12-14 ei voi mennä ulos, koska on kuuma.
Tämä tauti vaikutti tänään, olin väsynyt. Päivä päättyi siihen, että Ushma sanoi: Tuula, can You help me with dishes? Menin keittiöön ja aloin tiskata muovikippoja. Kohta tuli joku ja sanoi, että ei niitä käsin pestä vaan laita ne koneeseen. Kone oli näkymättömissä. Höh, olin yksin keittiössä eikä kukaan ollut  neuvonut, mitä tehdään. Aloin latoa niitä koneeseen ja nuori tyttö sanoi: You can ask if You dont know. Kyllä se vähän sieppasi, se on tunnustettava!!
Olen vähän ymmälläni. En mene, jos en jaksa. Minulla olisi tämä 12-18 vuoro.
Lähetin s-postin aamulla, mutta en saanut vastausta siihen. Koska olen niin lähellä, menin vastuuntuntoisena ovelle kertomaan tilanteeni. Omistaja oli paikalla ja kertoi nähneensä viestini skriinillä, mutta Suzanne on ollut niin kiireinen, ettei ole ehtinyt vastata. Menen huomenna kahden maissa seuraamaan 4-vuotiaiden valmistumisjuhlaa.
Lähetin sähköpostia aika korkeatasoiselta vaikuttavaan learning centeriin, katsotaan pääsenkö sinne ensi viikolla. En ehkä jatka tuolla enää, koska en hyödy englanninkielen harjoittelusta, kun aikuiset eivät keskustele kanssani. Lapsipuhe tuli jo melko selväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti